Help! Mijn hond luistert niet!

Een hond die niet luistert wanneer je hem wat vraagt, is vaak 1 van de grootste ergernissen van een hondenbezitter.
Je probeert alles wat in je macht ligt, loopt cursus na cursus af en geeft je hond al je liefde.
En alsnog sta je hem regelmatig na te kijken wanneer hij in het bos de benen neemt of wanneer je hem vraagt om te gaan zitten zegt hij nog net niet: ‘doe het lekker zelf!’
Maar hoe komt dat nou? Zou hij je echt in de maling nemen of hoort hij je niet?
Soms is het moeilijk om te achterhalen waar precies het probleem ligt. Maar het goede nieuws is dat iedere hond kan luisteren, mits je aan een paar voorwaarde voldoet. Hieronder vind je de belangrijkste:
  1. Zorg dat je hond op een goede manier dagelijks zijn energie kwijt kan raken. Het beste is om iets te zoeken waarbij hij mentaal en fysiek zich moet inspannen. Voor enkel keihard hollen naast de fiets of de hele dag achter een balletje aanrennen heeft hij zijn mentale brein niet nodig. Zoek iets wat hem uitdaagt en waarbij hij zich moet concentreren.
  2. Het hebben van de juiste gemoedstoestand van zowel jou als de hond is essentieel om elkaar te kunnen begrijpen. Vergelijk het met een menselijke ruzie. Als jij ruzie hebt met je vriend, vriendin, partner, of wie dan ook en je staat tegen elkaar te schreeuwen, is de kans op een goed gesprek waarbij je elkaar daadwerkelijk begrijpt en wat voor elkaar wilt doen erg klein. Het helpt om eerst te kalmeren en wanneer jullie beide weer de juiste gemoedstoestand hebben om verder te praten. Hetzelfde geldt voor jou en je hond. Wanneer jij gefrustreerd, onzeker, of agressief je boodschap wilt overbrengen dan zal je hond dat niet zomaar aannemen. Een hond volgt immers altijd een kalme, zelfverzekerde en assertieve leider. En rent hij zelf als kip zonder kop blaffend het huis door? Dan is ook kalmeren en weer rustig worden de eerste stap die gezet zal moeten worden.
  3. De eerste taal van een hond is lichaamstaal. De commando’s en woorden die wij hem vertellen zijn dus aangeleerd. Wanneer er nood aan de man is of jouw hond volgt zijn natuurlijke instinct dan is de kans dat hij zijn aangeleerde gedrag vergeet. Moeder natuur is immers sterker dan wat dan ook. Probeer op zo’n moment dus terug te gaan naar hoe honden onderling met elkaar communiceren. Wat zou een andere hond in dat geval doen? Zich groot maken? De weg blokkeren met zijn lichaam? Op hem aflopen?
Dus ga de volgende keer bij jezelf te rade wanneer je hond niet doet wat je van hem vraagt. Want het eerste wat we ons ten alle tijden moeten realiseren is: Het ligt niet aan de hond…

Anniek Winters Methode

Leer een leider leiden en de hond zal volgen.

Kies je module *
Bedankt voor je bericht! We nemen z.s.m contact met je op!
Oeps, er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens!

Na je aanmelding nemen we z.s.m contact met je op!